Grandmother's House

Despre proiect

 • Fundația Kronospan va implementa la Brașov, în perioada aprilie-septembrie 2019, Proiectul “Casa bunicii – fereastră spre viitor”, al obiectiv este creșterea vizibilității meșteșugurilor populare autentice prin crearea unor produse de promovare reprezentative pentru creația culturală românească. De asemenea, proiectul dorește să reînvie în conștiința generațiilor actuale și viitoare casa bunicilor din satele situate în SE Transilvaniei, așa cum era ea orânduită la interior, cu elemente de patrimoniu mobil specific populației române, germane și maghiare. Interiorul țărănesc al caselor de altă dată se dorește a fi valorificat prin acest proiect ca o fereastră deschisă prin care observatorul privește acum trecutul transpus în viitor.

Despre atelierul de creație

 • Tabăra de creație meșteșugărească va promova vechi meșteșuguri din Brașov și Țara Bârsei în rândul elevilor brașoveni prin interacțiunea dintre aceștia și artizanii de azi, care duc mai departe arta mesteșugărească tradițională.

  Timp de 10 zile participanții vor lucra, sub îndrumarea creatorilor artizani, produse specifice fiecărui meșteșug practicat în cadrul atelierelor. La final, se va reconstitui un interior de casă transilvăneană, cu acele obiecte de mobilier și țesături cu care femeile românce, săsoaice și maghiare își utilau și decorau casa.

  Elevii vor lucra alături de artizani atât individual, cât și la activități de grup. O zi din programul taberei va fi dedicată unor vizite educative la muzeele de Etnografie și Civilizației Urbane. Se vor vizita obiective istorice care au legatură cu breslele brașovene: Bastionul Țesătorilor, Turnul Funarilor, Turnul Pulberăriei, Turnul Lemnarilor, Bastionul Postăvarilor, Casa Junilor Brașoveni.

  Cine poate participa?

  Copiii  cu vârsta între 10 și 16 ani

   

  Ce se se va întâmpla?

  10 zile de îndemânare și creativitate sub îndrumarea unor artizani, în perioada 1 – 12 iulie 2019

   

  6 ateliere de creație artizanală : 

  • pictură pe sticlă în tehnica Schei – coordonator Corneliu Prișcu Sculean
  • pictură pe lemn în stil săsesc – coordonator Manuela Ivan
  • cusături/broderie tradițională – coordonator Ionela Bangălă
  • împletituri fibre/fire naturale – coordonator Gabriela Bularca
  • împletituri pănuș – coordonator Valeria Neuvirt
  • sculptură artizanală în lemn – coordonator Ioan Neuvirt

   

  Loc desfășurare: Casa Junilor (Centrul de Informare turistică Brașov); Str. Prundului, nr. 1

  Program tabără: luni-vineri, între orele 10-15

Școala Gimnazială nr. 13

Școala Gimnazială nr. 19

Școala Gimanzială nr. 31

Școala Gimnazială nr. 11

Școala Gimnazială nr. 9

Școala Gimnazială nr. 2

Școala Gimnazială nr. 14

Liceul „Andrei Mureșanu”

Scoala Gimnazială nr. 6

Colegiul Tehnic „Mircea Cristea”

Școala Gimnazială nr. 27

Photo Gallery

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.

Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.